salam semua..
tak semua penternak menggunakan khidmat induk untuk mengeram telur ayam mereka..
ada juga yang menggunakan inkubator yang akan menjimatkan masa dan dapat menetaskan banyak telur berbanding dengan induk..pastu ada yang pecah lagi..ibu berebut lagi..
namun demikian,, anda kena ingat 2 perkara penting yang memang kena tahu ialah suhu dan kelembapan..
suhu yang digunakan untuk mengeram telur ialah 37.5 cel hingga 38 cel..
dari segi kelembapan, sebanyak 65% hingga70% kelembapan adalah perlu bagi 2 minggu pertama dan kadar ini booleh ditambah kepada 95% pada minggu ketiga..
jika kelembapan kurang..anak ayam anda booleh mati kelemasan kerana cangkerang telur menjadi keras dan kering..
alat untuk mengukur kelembapan ialah higrometer dan untuk ukur suhu ialah termometer..
tapi peja tak pernah guna pun..peja lagi senang guna induk mesin..anak pun payah mati..