jika kite berkunjung ke reban2 besar iaitu reban yang secara komersial nya membiak baka ayam serama atau ayam kampung ori. ayam sabung jarang lagi saya tengok ada ladang kat Malaysia nie..
kita dapat lihat penternak akan menggunakan inkubator dalam proses mengeram telur bagi memastikan anak yang dikeluarkan adalah berkualiti dan juga sama dari segi saiz..hal ini bagi memudahkan penjgaan dan keluaran juga akan berada pada tahap optimum.
namun begitu, jika diperhatikan, anak2 ayam ini semestinya akan diberi antibiotik dan juga vitamin dlam usaha untuk menjaga kesihatan anak2 ayam ini dan tumbesaran ayam juga tidak terbantut..
namun begitu, mengikut pengalaman saya, anak2 ayam ini akan hilang daya tahannya apabila dilepaskan bersama-sama dengan ayam dewasa..
atau dengan kata lain, mudah untuk kena penyakit seperti demam, selsema dan yang penting sekali anak2 ayam ini akan cepat kurus kerana tidak cukup makan..
hal ini berbeza dengan anak ayam yang hidup dengan alam, atau dengan kata lain, dibawa oleh ibu,,berebut makanan,,berlaga atau grassfeeding sesuka hati..walaupun terkena penyakit..mereka akan lebih bertahan lama berbanding anak inkubator yang diberi vitamin..mungkin cara penjgaan saya salah tetapi itulah hakikatnya..
tak tahulah macam aner lagi nak buat...
oleh itu, saya mengambil pendekatan untuk membuat stail fidlot yang telah mencapai keputusan yang positif..
1. kurung asing anak jantan..
2. bagi makan sehingga kenyang..jangan lpas sehingga penuh tembolok..
3. hanya lepas yang betina sahaja..
4. lepas anak jantan sekejap2 saja..
setakat nie menjadi lah..sebabnya saya tak ada reban untuk pelbagai peringkat..bela pon belakang rumah jer..bukan bukak ladang pon..