WELCOME 2 EXOTIC BANTAMS BREEDER DOT BLOGSPOT!

ProDUk REbaN saya..

bagi ayam siam, setakat ini saya telah membiakkan baka ayam siam yang memenuhi ciri yang saya kehendaki..oleh itu, baka yang ada adalah bangkok,mathai,pattani,dan ganu asal..namun begitu, banyak hibrid telah dihasilkan untuk memenuhi perkembangan kualiti ayam laga..

bagi ayam serama yang kecil molek, saya berusaha untuk menghasilkan bukan sahaja ayam yang boleh dijadikan ayam tanding malah berusaha untuk menghasilkan baka yang kuat daya tahan terhadap sindrom ayam cacat @lari chasis..baka asal seperti limbat, tok uban dan juga hussin kijang telah dicrossbreed secara teratur dalam menghasilkan baka ayam yang bermutu..

PEJA MEMPUNYAI KEPAKARAN UNTUK MENGEMBALIKAN KECANTIKAN AYAM ANDA. KHIDMAT PEMERIKSAAN KESIHATAN DAN PETUA ADALAH PERCUMA..

peja - 0139429276
Monday, April 18, 2011

warisan ZaMan part 4..ayam laga ni la yang dikatakan seni..bagi player laa...jangan salah anggap plaks..
demah masa berhenti air..


Kadang-kadang juara dan tuan-tuan ayam bersetuju meneruskan perlagaan rasmi dengan tidak melalui masa percubaan dan ini dipanggil persetujuan "Lepas Ekor" iaitu berlaga terus. Nai Bon bolehlah meletakkan syarat-syaratnya berlawan terus. Syarat-syarat Nai Bon ialah mengisytiharkan masa satu air dan jumlah pusingan yang telah dipersetujui. Selepas cukup pusingan atau "Air"nya atupun diketahui alah menangnya, perlagaan dihentikan.
Satu-satu perlagaan pernah berlangsung sampai salah seekornya lari, menjerit kesakitan atau jatuh mati. Sekarang satu-satu perlagaan ditetapkan untuk enam air sahaja walaupun ayam-ayam masih berdegil menunjukkan kehandalan masing-masing, perlagaan itu direntikan dan dikira seri.
Selepas satu air atau 15 minit ini, ayam yang berlaga direhatkan. Juara atau tuan ayam akan memulihkan ayamnya masing-masing. Ayam akan dibasuh dari debu dan kotoran, mencuci darah, mencuci rengkung dengan bulu ayam, menebuk kulit yang dimasuki angin, mendemah luka dan bengkak-bengkak, menjahit luka dan sebagainya. Waktu rehat ialah selama 15 minit juga.
Nai Bon menyediakan sekeping tin atau belanga di atas api yang sentiasa bernyala dan juara-juara ayam akan menekankan kain-kain lembut di permukaan tin atau belanga itu kemudian mendemahkan kain panas ke tempat-tempat luka dan bengkak ayamnya. Juara juga akan mendemah di merata-rata bahagian badan ayam terutama di muka, di bawah sayap dan di tapak kaki sebagai menyegarkan ayam.
Dalam sesuatu perlagaan, ayam yang kena tikam dengan susuh, atupun "Kena Patah" sehingga jatuh boleh diangkat oleh Nai Bon supaya berdiri semula dan berlawan. Jika selepas tiga kali ditolong begitu ayam yang jatuh tidak dapat berdiri lagi, ayam itu dikira kalah dan perlagaan dihentikan. "Kena Patah" bermaksud terseliuh atau tersilap urat di leher, penangan susuh atau betis lawannya. Ayam yang "Kena Patah" biasanya berpusing-pusing di dalam bon seperti kehilangan pedoman oleh terlalu sakit dan setengahnya berterbangan hingga keluar bon. Ayam ini ditangkap oleh juaranya dan ditempatkan di dalam bon semula supaya bertarung terus. Ini dilakukan jika ayam yang "Terkena Patah" tidak "kiok" iaitu menerbitkan suara. Jika "kiok" ayam itu dikira kalah dan perlagaan direntikan.
cukup la dulu ekk..lenguh menaipo..huhu