ni kira part3..sama jer dengan sekarang..juz ni more kepada pattern ayam taji asal or sambung..kalau men batang kaki..juz balut jer kan..
k..
Selepas upacara berpadan, ayam-ayam diambil semula dan bersiap diri untuk berlaga. Masa ini tuan-tuan ayam akan berusaha menambah susuh, membalut susuh, meletakkan taji dan sebagainya supaya ayam-ayam berlaga sama padan dan sama sesuai seperti yang dipersetujui tadi. Menambah susuh ialah melekatkan susuh yang diambil dari ayam yang telah mati tetpi susuh itiu masih keras, kuat dan tajam. Susuh yang diraut dari tanduk tidak menjamin keberkesanannya seperti susuh ayam tua. Jika seekor ayam itu mempunyai susuh yang terlalu panjang dari lawannya, susuhnya hendaklah dibalut sedikit.
Ayam-ayam itu dibasuh dengan air biasa. Air ini dibasahkan kepada sehelai kain dan dengan kain itu seluruh badan ayam dari kepala hingga ke kakinya dibasuhkan. Bulu-bulu sayap, bahagian bawah sayap dan ekornya digosok hingga basah kuyup. Rengkung ayam dijolok untuk memanjangkan nafas..
jogho hebat membasuh ayam..
memadan dulu..time ni boleh pilih..nak yang aner..
kalau dah sudah..jom sparring..benih mane hebat..