WELCOME 2 EXOTIC BANTAMS BREEDER DOT BLOGSPOT!

ProDUk REbaN saya..

bagi ayam siam, setakat ini saya telah membiakkan baka ayam siam yang memenuhi ciri yang saya kehendaki..oleh itu, baka yang ada adalah bangkok,mathai,pattani,dan ganu asal..namun begitu, banyak hibrid telah dihasilkan untuk memenuhi perkembangan kualiti ayam laga..

bagi ayam serama yang kecil molek, saya berusaha untuk menghasilkan bukan sahaja ayam yang boleh dijadikan ayam tanding malah berusaha untuk menghasilkan baka yang kuat daya tahan terhadap sindrom ayam cacat @lari chasis..baka asal seperti limbat, tok uban dan juga hussin kijang telah dicrossbreed secara teratur dalam menghasilkan baka ayam yang bermutu..

PEJA MEMPUNYAI KEPAKARAN UNTUK MENGEMBALIKAN KECANTIKAN AYAM ANDA. KHIDMAT PEMERIKSAAN KESIHATAN DAN PETUA ADALAH PERCUMA..

peja - 0139429276
Monday, December 16, 2013

Genetik lama keluar juga...Ecer Pama

salam semua..
8 tahun dulu ada seorang otai yang baru kehilangan anak tersayang..sebagai anak angkat yang prihatin...peja g la melawat beliau..memang time tu drama la..maklumlahh..anak dia yang meninggal tu merupakan harapan beliau..tapi peja kira anak angkat jer..

beliau pun memberi seekor ibu pama benih kelabu dengan 5 ekor anak yang berusia 2 minggu..

peja pun bawa balik la ayam2 tu kat umah..tetapi yang dapat hidup sampai besar hanya sepasang..yang betina masih hidup sampai sekarang tapi yang jantan tak sempat besar..time tu rasenya pama tak famous lagi laa..yang jantan romer macam ecer ni la..yang betina warna coklat gelap..

ibu kepada anak ayam nie mati akibat berlaga dengan geng ganu kat umah peja..tengok dah mati walau ayam pama tahan dari segi kaki..maybe kena buah patah ibu ganu kot..

jadi anak betina yang coklat gelap nie la peja buat ibu kandang plak..sebab umur makin meningkat jadi anaknya makin top la...setiap tahun peja cross bapak yang berlainan jenis..

tapi kali ni baru la keluar balik setelah ibu coklat ini 7 tahun menjadi induk barulah keluar balik pattern 8 tahun dulu..

peja tengok juga sekali sekala anak ecer ni bergurau dengan anak muda yang lain..tak lari dengan benih asal pama pakoi dulu..

tapi tulang pama nya memang tak lari laa...halusssss